Olika råttfällor
Är du ute efter någon ty pav mus- eller råttfälla för att få bort gnagare från hemmet? Läs här om olika sorters fällor, hur de används och vad fördelen är med de olika.
Är du ute efter någon ty pav mus- eller råttfälla för att få bort gnagare från hemmet? Läs här om olika sorters fällor, hur de används och vad fördelen är med de olika.
Råttfällor och musfällor fungerar liknande i praktiken, men kan inte alltid användas på den andre. Ska du fånga möss kan råttfällor vara för stora, så att mössen antingen inte kommer åt fällan, eller att de är så pass små att de kommer undan. När du vill fånga råttor har du snarare problemet att fällorna kanske inte är starka nog, eller att råttorna är för stora för att komma in i de små hålen som finns i vissa fällor.
Det finns såklart fällor som funkar för både råttor och möss om du vet var man ska leta. Du kan hitta en mängd olika mus- och råttfällor på nätet, som är giftfria, och enkla att montera upp.
Har du husdjur hemma rekommenderar vi att du läser på om eventuella risker hos Giftinformationcentralen innan du lägger ut gift i hemmet. Notera även att du behöver tillstånd från folkhälsomyndigheten för att lägga ut gift i hem eller på arbetsplats, eller ringa professionell skadedjurshantering för att hantera det åt dig. Läs mer om att använda råttgift på Arbetsmiljöverket för att ta reda på vad som gäller, och hur du ansöker om tillstånd.
Många råttor bosätter sig gärna under altaner och uteplatser, och förökar sig i värmen. Om du ska fånga råttor utomhus är det bra att veta var dem håller till så att du vet var du ska rigga upp din råttfälla. Det är samtidigt viktigt att tänka på att det finns fler djur som kan fastna i fällan om du inte har koll på din omgivning.
Olika råttfällor fungerar olika bra i olika sammanhang. När du använder de olika varianterna kan det vara bra att veta vad de är bra för och hur de används.
En slagfälla är den vanligaste typen av rått- och musfälla är den klassiska som riggas med lockbete som smäller igen när gnagaren trampar på tryckplattan. De är enkla och billiga, men smäller med jämna mellanrum igen på fingrarna om man inte är försiktig nog. Dessa bör helst placeras nära där man tror att gnagarna håller till, men samtidigt undangömt så att man inte råkar trampa på dem.
Med burar kan du fånga råttor och möss vid liv, om du därefter kanske planerat att förflytta dessa ut ur hemmet in i skogen eller liknande för att hålla dem borta. Burfällorna kan användas om och om igen, och kräver utöver lockbete inget underhåll för att fungera. Det enda som krävs är att du efter att ha lyckats fånga möss och råttor, har mage att ta med dem ut någonstans för att släppa lös.
En råttfälla med kolsyra är en relativt ny variant, som utan gifter kan ta död på råttor och möss med bara lufttryck. En av de populäraste varianterna är Goodnatures A24 råttfälla som automatiskt hanterar 24 gnagare innan du behöver byta CO2 patronen.
Beroende på var du bor kan du enkelt använda denna utomhus, och låta fåglar och katter plocka upp råttorna, då fällan inte använder något gift som kan spridas vidare. Med räknare kan du enkelt hålla koll på hur många gnagare som tagits, så du vet när det är dags att byta patron. Använder du den inomhus kan du även köpa med ställare så att du enkelt kan flytta runt den utan besvär.
Tecknade filmer och sägen har fått oss att se ost som det självklara valet för råttfällor. Ost funkar bra, men det finns andra enkla beten för att fånga gnagare. Om du använder en slagfälla är det viktigt att tänka på mängden.
Det är lätt att tro att du måste slå på stort för att råttor och möss ska känna av lukten, men om du lägger på för mycket ökar risken att gnagarna kommer åt maten utan att behöva trampa på avtryckaren. Tänk även på att helst inte ta i maten med bara händer, då råttor och möss kan känna på lukten om maten hanterats av andra. Är du ute efter bra bete till råttfälla bör du använda dig av: