Skadedjur i hemmet

Skadedjur är vanligt förekommande vare sig du bor på landet, i förorten eller i storstaden. Vad för skadedjur som förekommer är inte alltid samma, exempelvis är ormar och sorkar vanligare på ute på landet, medan storstadsbor oftare utsätts för råttor. Oavsett var du bor och hur du drabbas är skadedjur i hemmet något man helst vill få bort kan du hitta mängder av fällor och redskap för att ta kål på eller skrämma bort diverse djur. Du kan även läsa mer om vad för lagar som gäller och vem som ansvarar för att hantera skadedjuren hos Folkhälsomyndigheten.

Vad är skadedjur?

Skadedjur är djur som orsakar skada på hus, skörd, boskap eller som gör intrång i hemmet. Vissa skadedjur som exempelvis rävar gör ingen skada om du inte har höns, kaniner eller sopor ståendes ute, och man skrämmer oftast iväg dem istället för att döda dem. Andra djur som möss och råttor tar man gärna kål på med mus- och råttfällor innan de förökar sig, växer sig stora och sprider smittor och skadar rör, kablar eller husgrund.

Vanliga skadedjur

Mängden skadedjur kan variera från säsong till säsong, men även från ort till ort. Exempelvis är det mindre sannolikt att du som bor i Stockholm, Göteborg eller Malmö ser en räv lura i buskarna, men du kan istället märka av vanliga skadedjur som råttor, husflugor och mal.

Du som har trädgård kanske är mer van vid spindlar, sniglar och möss, medan de på landet skulle klassa sorkar, rävar och ormar som vanliga skadedjur. Några av de mest förekommande i Sverige är:

  • Ormar
  • Sorkar
  • Insekter, (Flugor, mal och spindlar)
  • Rävar
  • Sniglar
  • Råttor och möss

Skadedjur i trädgård

De flesta djur föredrar att leva i naturen och frossar på växtliv och annan näring de hittar på din bakgård. Bland de mest förekommande lär du hitta sniglar och insekter, men eventuellt även sorkar och ormar. I naturen har du alltid hjälp av näringskedjan som i viss mån hjälper dig med skadedjur i trädgården, exempelvis spindlar som äter insekter, ormar som äter möss och sorkar, och fåglar som äter nästan allt ovanstående. Även utekatter är bra hjälpredor i trädgårdsarbetet och kan hålla rabatterna fritt från det mesta.

Om du upplever att du har problem med skadedjur i din trädgård kan du enkelt göra något åt det genom att skapa en bättre miljö för utefåglar. Detta görs enkelt med små medel som fågelbo, fågelmatare eller fågelbad som lockar kvarterets fåglar att hålla sig runt din trädgård. Det här kan däremot komma på bekostnad av eventuella bärbuskar på tomten.